| Autor |
Korwin-Mikke? |
ricardopl77
Użytkownik
Data rejestracji: 01.06.10 |
| Dodane dnia 01-06-2010 10:39 |
|
|
"Nie mam ani nieprzyjaznych uczuć, ani przyjaznych do zarówno Niemiec, jak i do Rosji, po prostu zimno kalkuluję, co się Polsce może opłacać"
http://www.2010prezydent.org/2010/05/28/nie-mam-ani-nieprzyjaznych-uczuc-ani-przyjaznych-d/
Wtorek, 25 maja
Kandydat na prezydenta Janusz Korwin-Mikke jest zdania, że wzmocnienie unijnej polityki zagranicznej zagraża istnieniu polskiej dyplomacji. "Musimy walczyć o przetrwanie, bo polskiej polityki zagranicznej nie będzie" - powiedział na konferencji prasowej w Warszawie.
- Polityka zagraniczna obecnie jest taka, że musimy walczyć o przetrwanie, bo jeżeli Unia bezpiecznie się umocni, to polskiej polityki zagranicznej po prostu być nie może, będzie tylko Unia Europejska - mówił we wtorek Korwin-Mikke, prezentując swój pogląd w sprawie głównych założeń polityki zagranicznej.
Według niego polska polityka zagraniczna powinna uwzględniać także perspektywę rozpadu Unii Europejskiej, w wyniku którego Unia sprowadzona zostanie tylko do roli wspólnoty gospodarczej. - To może nastąpić i na to liczymy - uważa kandydat na prezydenta.
Korwin-Mikke oświadczył także, że jest przeciwnikiem polityki jaką prowadził tragicznie zmarły prezydent Lech Kaczyński. - Nie zgadzam się z polityką śp. Lecha Kaczyńskiego, która polegała na jednoczesnym drażnieniu Niemiec i Rosji. Stawiam tezę, że zbliżenie niemiecko-rosyjskie jest efektem właśnie takiej polityki - stwierdził.
Kandydat na prezydenta podczas konferencji prasowej zapewnił, że jest zwolennikiem prowadzenia "zimnej, realnej polityki zagranicznej, bez jakichkolwiek sentymentów".
- Nie mam ani żadnej niechęci, ani miłości do Rosji, Niemiec, Chin, czy Stanów Zjednoczonych. Państwa nie mają przyjaźni, państwa mają tylko interesy i ja będę dbał o interes Rzeczpospolitej, a nie kierował się jakimiś swoimi uczuciami - zadeklarował Korwin-Mikke.
(http://fakty.interia.pl/polska/news/korwin-mikke-umocnienie-polityki-zagranicznej-ue-zagraza,1483430,3)
 |
|
| Autor |
RE: Korwin-Mikke? |
Marzena Zawodzinska
Administrator
Miejscowość: Pabianice
Data rejestracji: 17.05.07 |
| Dodane dnia 01-06-2010 11:16 |
|
|
Pod tym względem jak najbardziej można się z nim zgodzić. Ale Korwin-Mikke jest nie do przyjęcia z innych powodów...
"Prawda nie ma udziału w klęskach jej obrońców"
Nicolas Gomez Davila
GG 704004 |
|
| Autor |
ricardopl77
Użytkownik
| Dodane dnia 01-06-2010 11:31 |
|
|
Tak ale idealnych kandydatów nie ma, to kogo zaproponuje "jednodniowka"?
  |
|
| Autor |
gjw
Użytkownik
Data rejestracji: 15.09.07 |
| Dodane dnia 01-06-2010 12:30 |
|
|
Zgodzimy się chyba tylko co do jednego; praktycznie każdy inny będzie mniejszym złem niż kandydat rusofobów. On co prawda oświadcza, że pargnie zakopać oba swoje topory wojenne, ale jednocześnie np. domaga się "prawdy" o katastrofie smoleńskiiej. Jakiej prawdy? Prawda jest taka, że samolotami tej klasy się nie szarżuje, nie lata na ślepo nad zamglonym lotniskiem i nie wyzywa losu i że tak mógł zrobić tylko ktoś, kto też domagał się "prawdy" o Katyniu, ale prawda o rzezi wołyńskiej np. była dlań wybitnie niewygodna. No więc co o tym myśleć?
Zaś do takich prawdziwych liberałów jak JKM mam jedną uwagę, ale za to zasadniczą. Brak realizmu. Kompletny. Choćby nieuwzględnianie, że dzisiaj nawet w państwach nieskończenie bardziej ustabilizowanych, z ogromną tradycją poczucia odpowiedzialności itd. przy osłabieniu nadzoru państwa nie pojawia się grupa solidnych fabrykantów a tylko sitwy złodziejsko-spekulacyjne. |
|
| Autor |
ricardopl77
Użytkownik
| Dodane dnia 01-06-2010 22:11 |
|
|
Osobiście uważam iż podlądy JKM w sferze polityki zagranicznej są najbliższe wizji endeckiej - zwłaszcza krytyka za zaognianie stosunków równocześnie z Niemcami i z Rosją, krytykował on np. zaangażowanie śp. LK w gruzińską awanturę i popieranie Juszczenki na Ukrainie . Podobnie JKM był tez zdecydowanym przeciwnikiem traktatu lizbońskiego i Euro. Co zaś poglądów ekonomicznych niektóre mogą się zdawać zbyt dziwne ale pamiętajmy że byli też liberalni endeccy ekonomiści tacy jak np. Roman Rybarski. JKM nie jest idealnym kandydatem ale lepszych nie widzę, niestety szkoda że obóz narodowy nie wystawił własnego (np. prof. Anna Raźny, inicjatywa Z.Wrzodaka żeby wystartował prof. Kozłowski jako kandydat Przymierza Narodu Polskiego spaliła na panewce).  |
|
| Autor |
Marzena Zawodzinska
Administrator
Data rejestracji: 17.05.07 |
| Dodane dnia 01-06-2010 22:51 |
|
|
Roman Rybarski nie był liberałem gospodarczym, mimo że niektórzy go jako takiego przedstawiają. Aby to udowodnić, kiedyś podczas dyskusji na pewnym forum zacytowałam fragment jego wypowiedzi na temat gospodarki. Spotkałam się z natychmiastową reakcją - toż to obrzydliwy socjalizm! Gdzie indziej natomiast stwierdzono, że cytat jest wyrwany z kontekstu. Tymczasem kontekst potwierdza tę wypowiedź. Liberałowie postrzegają świat czarno-biało i dla nich, co nie jest liberalizmem, to jest socjalizmem. Nie dopuszczają do siebie myśli, że może być jeszcze trzecia droga - pośrednia. Dlatego Korwin-Mikke jest dla mnie kandydatem nie do przyjęcia, mimo że zgadzam się z nim jeśli chodzi o politykę zagraniczną i stosunek do unii. Dlatego także niestety, ale bardzo obawiam się zwycięstwa Komorowskiego - będzie on dążył do realizacji pewnych liberalnych rozwiązań, które w skutkach będą dla Polski katastrofalne i, obawiam się, że nieodwracalne.
"Prawda nie ma udziału w klęskach jej obrońców"
Nicolas Gomez Davila
GG 704004 |
|
| Autor |
ricardopl77
Użytkownik
| Dodane dnia 01-06-2010 23:16 |
|
|
Roman Rybarski mimo ze nie określał się wprawdzie jako liberał gospodarczy nie był doktrynerem i opowiadał się za ochroną rodzimego rynku, robotami publicznymi itd., ale był za wolnością gospodarczą i przeciwko modnemu wówczas etatyzmowi oraz poszukiwaniom "trzeciej drogi" co sytuuje go w pobliżu liberalizmu gospodarczego. Krytykował on udział państwa w gospodarce polegający na prowadzeniu przedsiębiorstw a jednocześnie zaniedbywanie takich spraw jak np. to że " co roku nieuregulowane potoki niszczą ludzkie mienie..." (jakże to na czasie!)
Był on najbliższy ordoliberalizmowi ( w powojennych Niemczech zachodnich zastosował go z powodzeniem Ludwik Erhard - tak uczmy sie od wrogów!)który w Polsce propagował swego czasu śp. Krzysztof Dzierżawski. Niestety nurt ten poszedł w zapomnienie.
Dlatego napisałem że JKM nie jest idealnym kandydatem ale lepszego w tym momencie nie widzę, to jest moja opinia i chciałem wywołać dyskusję ciesze się że mi się udąło.
 |
|
| Autor |
SecretLegionsPL
Użytkownik
Data rejestracji: 28.04.10 |
| Dodane dnia 02-06-2010 10:02 |
|
|
|
To prawda, już wole takiego Korwina- Mikke niż tą całą Po- PiSiacką bandę. |
|
| Autor |
Adam Smiech
Administrator
Data rejestracji: 15.05.07 |
| Dodane dnia 02-06-2010 17:36 |
|
|
Jednodniówka Narodowa nie będzie zachęcać do głosowania na kogokolwiek. Kandydatów narodowych nie ma, zaś, co myślimy o pozostałych (o ich programie, nie personalnie, naturalnie), to wiadomo. Nasze stanowisko jest w wielu sprawach (zwłaszcza zaś w kwestii polityki zagranicznej) bardzo ściśle określone, w innych, pozostawia pole do dyskusji. Prywatnie mogę Panom powiedzieć, że prawdopodobnie tradycyjnie, po linii przedwojennych sojuszy, oddam głos na kandydata PSL w I r. Nie oznacza to akceptacji z mojej strony całokształtu polityki PSL, co zresztą pewnie Panowie i inni nasi Czytelnicy mogą również powiedzieć o swoim stosunku do innych kandydatów, przez siebie wybranych. Jeżeli w ogóle decydujemy się na udział w tych wyborach, siłą rzeczy stoimy przed takimi dylematami. Dla mnie decydującym elementem jest w przypadku Pawlaka, polityka zagraniczna jaką prowadzi w istocie dość samodzielnie i po swojemu w rządzie Tuska (pamiętam jednak o fatalnym zachowaniu wiceministra Borkowskiego z PSL w sprawie Borys). Tak, jak już kiedyś pisałem, mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, ale gdyby sytuacja wskazywała, że głosy jednostek będą się liczyć, gotów jestem również do udziału w drugiej turze wyborów, aby tylko zapobiec wyborowi drugiego rusofoba na stanowisko prezydenta RP.
Co do JKM. Zawsze ceniłem poglądy p. Janusza na politykę zagraniczną, równocześnie jednak obserwowałem przez lata, jak jego zaplecze polityczne stacza się w objęcia rusofobii. Gdzieś od roku poglądy prezentowane w NCz są już zupełnie nie do zniesienia. Po 10 kwietnia zaś jest to istny koncert rusofobicznej głupoty. Sam p. Janusz nie jest więc gwarancją dobrego kierunku, bo na kimś oprzeć się musi.
Roman Rybarski naturalnie nie był liberałem. Był zwolennikiem niektórych, słusznych zresztą, rozwiązań, które są kwalifikowane przez teoretyków jako liberalne, natomiast jego propozycja była propozycją gospodarki narodowej, także z udziałem państwa w niektórych gałęziach gospodarki ważnych dla interesów ogólnonarodowych. Natomiast pisanie o tym, że był przeciwnikiem trzeciej drogi, chcąc nie chcą, w naszych czasach, sugeruje, że był, a contrario, zwolennikiem kapitalizmu. Nic bardziej błędnego. Był wielkim krytykiem skrajnego indywidualizmu i braku moralności w zachodnim kapitaliźmie. To tylko pokazuje, że proste podziały zerojedynkowe znowu zupełnie zawodzą. |
|
| Autor |
ricardopl77
Użytkownik
| Dodane dnia 02-06-2010 21:03 |
|
|
Jak już napisałem nie był Rybarski zwolennikiem "trzeciej drogi" - odrzucał modny wówczas korporacjonizm. A że nie określał się mianem liberała to już inna sprawa chociaż był za wolnością gospodarczą. W Ruchu Narodowym były różne opcje - bardziej wolnorynkowa Rybarskiego, etatystyczna Doboszyńskiego, pośrednia Zdziechowksiego etc. a dziś RN nie ma żadnej optyki gospodarczej i społecznej poza żenującymi pomysłami typu "becikowe"
JKM rzeczywiście głosząc na ogół słuszne poglądy na politykę zagraniczną związany jest ze środowiskiem które nie koniecznie je podziela vide: NCz! Nota bene do niedawna za bardziej rozsądnego uznawałem p. Michalkiewicza lecz okazuje się że jest on bliżej PiłSudczyzny a JKM bliżej endecji. W UPRze był zresztą niedawno rozłam,część struktur za prezesa uznaje p. Magdaleny Kocik ("kociki" a główną rolę gra tam Paweł Chojecki pastor fundamentalnego Kościoła Nowego Przymierza i i oni ciagną do PiSu a z kolei frakcja "krakowska" uznaje prezesem Stanisława Żółtka ("żółtki" i oni obstawali za potrzymaniem kandydatury JKM w tych wyborach. Niech każdy uważa jak chce ja sam nie jestem do końca pewien JKM tylko że lepszych nie widze. Ruch narodowy nikogo nie wystawił p Raźny nie wystartowała a kandydatury Kozłowskiego czy Kosiura spaliły na panewce, o przypadku Wasiaka już nie wspominając....
W.Pawlak nie byłby najgorszy z powodów podanych przez przedmówcę, ale niestety 1.04.2010 on (i cały klub PSL) głosował za Traktatem Lizbońskim) |
|
| Autor |
gjw
Użytkownik
| Dodane dnia 03-06-2010 02:32 |
|
|
Zdumiało mnie:
główną rolę gra tam Paweł Chojecki pastor fundamentalnego Kościoła Nowego Przymierza i i oni ciagną do PiSu
Jeśli przedmówca rzeczywiście posiada dokładne wiadomości w tym przedmiocie (na co wiele wskazuje) byłaby to najbardziej szalona postawa polityczna w naszym kraju, tak ze względów ideowych jak i religijnych.
|
|
| Autor |
Arek
Użytkownik
Data rejestracji: 08.01.10 |
| Dodane dnia 03-06-2010 20:37 |
|
|
Odnosząc się do wątku poświęconego kandydatom to rzeczywiście o ile sam Korwin-Mikke ma dość rozsądne wypowiedzi na temat relacji polsko-rosyjskich to środowisko z którym jest związany zachowuje się coraz mniej racjonalnie.Myślę tu głównie o publicystyce w Najwyższym Czasie która od katastrofy smoleńskiej idzie łeb w łeb z myślą pisowską. Na pewno ma na to wpływ twórczość byłych działaczy LPR-u którzy kiedyś pisali dla prawego.pl czy Racji Polskiej a dziś piszą gdzie popadnie w tym do Najwyższego Czasu pchając treścią swoich artykułów środowisko pisma nad przepaść głupoty i absurdu.
Co do Pawlaka przy całych jego brakach i poziomu myślenia politycznego ugrupowania z którego się wywodzi ( na terenie województwa łódzkiego struktury PSL są mocno czerwone) muszę mu oddać jedno potrafi iść pod prąd wobec panujących trendów zarówno w poglądach gospodarczych jak i wizji polityki zagranicznej. Od dobrych kilku, kilkunastu miesięcy Pawlak prowadzi dość mocną politykę w kierunku gospodarczego zbliżenia polsko-rosyjskiego. Na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, konferencjach naukowych niemal za każdym razem mówi o tym ile Polska straciła prowadząc taką a nie inną politykę wobec Rosji, podkreślając że najbardziej na polsko-rosyjskich waśniach gospodarczo zyskały Niemcy i Francja które zrobiły z Polski kraj tranzytowy dla swoich towarów i płodów rolnych przewożonych przez Polskę tirami do Rosji. Warto również przy okazji wspomnieć, że Polska początkowo nawet właściwie nie pobierała opłat za tranzyt w efekcie tiry z całej europy rozjeździły kompletnie nasze i tak już fatalne drogi. Pawlak ma więc uwagę mówić rzeczy, które mogą nie koniecznie przysporzyć poparcia ale twardo broni swoich poglądów, w dzisiejszej polskiej polityce to rzadkość a tym samym spora wartość.
Dla mnie więc też w grę wchodzą tylko Ci dwaj kandydaci Korwin-Mikke albo Pawlak. |
|
| Autor |
ricardopl77
Użytkownik
| Dodane dnia 04-06-2010 22:57 |
|
|
Jeśli chodzi o relacje z Rosją W.Pawlak je niewątpliwie OK. Mnie osobiście przeszkadza jego głosowanie nad Traktatem Lizbońskim i obrotowość PSLu (koalicje z SLD, PO, z Pisem nie wyszło bo za dużo chcieli). Swego czasu zresztą - w 2000 r. głosowałem na J.Kalinowskiego - też PSL...
Po raz kolejny nie ma kandydata narodowego to musimy szukać u konserwatywnych liberałów lub ludowców... |
|
| Autor |
SecretLegionsPL
Użytkownik
Data rejestracji: 28.04.10 |
| Dodane dnia 05-06-2010 16:47 |
|
|
|
Arek napisał/a:
Co do Pawlaka przy całych jego brakach i poziomu myślenia politycznego ugrupowania z którego się wywodzi ( na terenie województwa łódzkiego struktury PSL są mocno czerwone) muszę mu oddać jedno potrafi iść pod prąd wobec panujących trendów zarówno w poglądach gospodarczych jak i wizji polityki zagranicznej. Od dobrych kilku, kilkunastu miesięcy Pawlak prowadzi dość mocną politykę w kierunku gospodarczego zbliżenia polsko-rosyjskiego. Na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, konferencjach naukowych niemal za każdym razem mówi o tym ile Polska straciła prowadząc taką a nie inną politykę wobec Rosji, podkreślając że najbardziej na polsko-rosyjskich waśniach gospodarczo zyskały Niemcy i Francja które zrobiły z Polski kraj tranzytowy dla swoich towarów i płodów rolnych przewożonych przez Polskę tirami do Rosji.
Tylko szkoda że z gadania Pawlaka niewiele wynika. Ot zwykły politykier jakich pełno w kraju nad Wisłą. Ciekawe czy tak samo gadał gdy Polska wstępowała do UE lub podczas masowej wyprzedaży zachodniemu kapitałowi polskich przedsiębiorstw państwowych w latach 90- tych?  |
|
| Autor |
gjw
Użytkownik
| Dodane dnia 05-06-2010 20:17 |
|
|
|
podczas masowej wyprzedaży zachodniemu kapitałowi polskich przedsiębiorstw państwowych w latach 90- tych?
Robił wtedy sporo, aby uratować co się da. To dzięki temu jeszcze to i owo u nas stoi i produkuje. Omijał przepisy, aby umożliwić powstanie spółek pracowniczych zamiast wyprzedaży na pniu (NFI - Narodowe Fundusze Inwestycyjne, nazwane tak chyba na szyderstwo). Uratował ponad 50 przedsiębiorstw i w końcu wysadzono go za to z fotela premiera.
|
|
| Autor |
ricardopl77
Użytkownik
| Dodane dnia 05-06-2010 21:51 |
|
|
To prawda , Pawlak walczył jak mógł i za to zapłacił utratą stanowiska. Zresztą NFI to była wtórna re-nacjonalizacja, parodia "prywatyzacji" w wykonaniu aferała z pod ciemnej gwiazdy Lewandowskiego. Paradoksalnie najbardziej Pawlak mi odpowiadał kiedy niezależne "merdia" (sic!) go zaciekle atakowały ale teraz to już ucichło. I pomysł zmniejszenia składki emerytalnej - tez słuszny. Ale mam zastrzeżenia nie bede się powtarzał... |
|
| Autor |
RE: JANUSZ KORWIN-MIKKE 4. !!!! |
ricardopl77
Użytkownik
| Dodane dnia 20-06-2010 20:21 |
|
|
TVN SONDAŻ SMG/KRC 2,3%
TNS OBOP - 3%
5. Waldemar Pawlak 1,8%