Jednodniówka Narodowa :: jednodniowka.pl :: jednodniowka.com :: szczerbiec.pl
Strona Główna Artykuły Galeria Encyklopedia ForumWrzesień 07 2010 04:24:46
Nawigacja
Strona Główna
Artykuły
Galeria
Encyklopedia
Kategorie aktualności
Linki
Szukaj

Forum

Redakcja
Kontakt
Archiwalna wersja JN
Regulamin komentarzy
Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 106
Najnowszy Użytkownik: file
Losowe zdjęcie
Pod pomnikiem Dmowskiego 2
Pod pomnikiem Dmowskiego 2
90 rocznica podpisania Traktatu Wersalskiego - Warszawa 27.06.09 r.
Reklama
Polecamy

Najnowsze...
Rocznica ważnego zwycięstwa [7 Komentarzy | 304 Czytań] | List otwarty do ministra sprawiedliwości [0 Komentarzy | 243 Czytań] | Amok ludzi nieszczęśliwych [11 Komentarzy | 409 Czytań] | Iskrzy na linii GW - PO [7 Komentarzy | 259 Czytań] | List do ministra sprawiedliwości [0 Komentarzy | 269 Czytań] | Komunikat Kresowego Ruchu Patriotycznego [0 Komentarzy | 268 Czytań] | Henryk Sienkiewicz o Organizacji Bojowej PPS [1 Komentarzy | 347 Czytań] | Polityczna ciemnota i zabobon [4 Komentarzy | 521 Czytań] | JN na Facebooku [0 Komentarzy | 337 Czytań] | Przedwyborcze zadziwienia [9 Komentarzy | 1001 Czytań] |
Narodowy PodCast
Aby rozpocząć odtwarzanie naciśnij poniższy przycisk, i chwilę odczekaj (około 10 sekund):
Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
Jedność Słowiańska?
Wyblakły sztandar
Z. Wrzodak list do J...
Komorowski odcina si...
PW
Najciekawsze Tematy
Kto pomoże mi sfo... [46]
Bałkany [35]
Narodowy liberali... [32]
13 grudnia - mani... [28]
CO to jest :Nasze... [25]
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Marzena Zawodzinska
02/07/2010 22:17
Może lepiej nie? smiley

Administrator
22/06/2010 07:30
Trzeba będzie przebudować tą naszą Jednodniówkę, bo trochę stary kod się robi smiley

Boguslaw K
29/03/2009 15:46
Majewski

Adam Smiech
13/01/2009 20:53
3.Koncepcje polityki narodowościowej rządów polskich w latach 1921-1939.Wrocław 1979

Adam Smiech
13/01/2009 20:52
2.Między rzeczywistością polityczną a światem iluzji.Lublin 2002

Archiwum
Zobacz Temat
Jednodniówka Narodowa :: jednodniowka.pl :: jednodniowka.com :: szczerbiec.pl | Aktualności | Polska
Autor Myśl Polska - rozdwojenie jaźni?
ricardopl77
Użytkownik

Data rejestracji: 01.06.10
Dodane dnia 04-06-2010 21:00
My tu sobie dyskutujemy kogo poprzeć : Korwin-Mikkego czy Pawlaka, a tu endecka Myśl Polska znalazła odpowiedniejszego kandydata, na jej stronie ukazało się następujące oświadczenie:
smiley
http://mercurius.myslpolska.pl/2010/06/powstal-chrzescijansko-narodowy-komitet-poparcia-j-kaczynskiego/

Czyli: przeciw a nawet za?smiley
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Myśl Polska - rozdwojenie jaźni?
gjw
Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.07
Dodane dnia 05-06-2010 10:53
Jako narodowcy nie wypowiadajmy się źle o innych narodowcach, ale reczej w duchu chrześcijańskim spuśćmy na to zasłonę milosierdzia. smiley
ricardopl77
Użytkownik

Dodane dnia 05-06-2010 21:52
Ale miłosierdzie nie może oznaczać braku krytyki i napominania błądzacych.....smiley
gjw
Użytkownik

Dodane dnia 06-06-2010 11:30
Błądzących tak, a poruszających się po bagnie o kiju umazanym w gównie, aby nie utonąć bez żadnego z takiej śmierci pożytku? smiley Bolesław Piasecki mi się przypomiał, jego rola i sytuacja. smiley Tylko że to nie są na miłosierdzie czasy stalinowskie. Ruch narodowy nie powinien byś żadną przybudówką do piłsudczyzny. Musimy tworzyć nowy, silny, nowoczesny. Właśnie po to poświęcamy wszyscy czas na to forum wymiany wymiany wiadomości i poglądów. Ustalić nową, atrakcyjną, a zarazem spójną i wierną spuściźnie Dmowskiego w jej najistotniejszych, aktualnych wskazaniach ideologię. Rozpowszechnić ją po kraju (co najmniej). Uczyć się systematycznie, cały czas na ten cel pracować. To lepszy pożytek z czasu niż osądzanie innych, chyba że chodzi o jednoznaczne rozwalenie czegoś, co się dobrze zapowiadało. W grupie B. Kowalskiego rozwalania nie widzę, a tylko kompromis taktyczny.
Autor RE: jeszcze inni kandydaci
ricardopl77
Użytkownik

Dodane dnia 09-06-2010 23:38
To od razu niech lepiej poprą Komorowskiego jak "kompromis taktyczny"smiley
Przy okazji co sądzicie na temat innych kandydatów identyfikowanych z elektoratem narodowo-patriotycznym:
Andrzej Lepper;
Marek Jurek,
Kornel Morawiecki?smiley
gjw
Użytkownik

Dodane dnia 10-06-2010 19:39
Lepper - wszystko w porządku jeśli chodzi o program tylko niestety sam pomógł rozwalić tę swoją partię, przyjmując ludzi "od Sasa do Lasa". Jeden z najmocniejszych dowodów na to, że Polsce nie trzeba wodzów, ale sług i wyraźnego programu ideowego bez ideowych kompromisów.

Jurek - hm... Niby wszystko ładnie tylko z dużą dawką rusofobii. No i jeszcze niewielkie przegięcia w innych sprawach. Wprost oświadczył, że z Kavczyżskim jeszcze sią dogada jak bądzie trzeba.

morawiecki - człowiek bardzo przytomny. z całej grupy chyba najlepiej wygadany. Niestety swoją retoryką o Okrągłym Stole jako praźródle wszystkich nieszczęść przypomina zwolenników tzw. IV RP. Okrągły Stół to jeszcze nie było takie ostateczne nieszczęście. Nieszczęściem było powiązanie go w jeden pakiet z tzw. planem Balcerowicza, oddanie przez komunę władzy ludziom którzy z patriotyzmem tak naprawdę nie mieli nic wspólnego itd.
ricardopl77
Użytkownik

Dodane dnia 10-06-2010 22:19
Diagnoza trafna dodam jeszcze że:
Lepper - abstrahując już od rozmaitych kwestii procesowych - zarzucić u można nie tyle radykalizm co jego brak, Samoobrona gdy weszła do koalicji a jeszcze słoma z butów nie wyszła przestała być partia protestu , a stała się partią władzy. Jurek - do tego dewocyjne zadęcie, neokonserwatywne sympatie i proamerykańskość, wpis na blogu przeciw Białorusi zeby UE sie zjednoczyła w obronie rzekomo przesladowanej mniejszości polskiej. Jest przeciwko Euro to dobrze ale w sumie to taki PiS bis, Kornel Morawiecki - w sumie w porządku lecz znowu mitologizacja Solidarnosci i rzeczywiście ten "Okragły Stół" jako wszelkie zło...smiley
Adam Smiech
Administrator

Miejscowość: Pabianice
Data rejestracji: 15.05.07
Dodane dnia 14-06-2010 13:45
Jako człowieka północy, zmogło mnie gorąco, ale aktualnie jest chłodniej, więc wracam. I co widzę? Panowie toczą bardzo ciekawą dyskusję. Pozwolę sobie dołożyć swoje trzy grosze.

Marek Jurek - reprezentuje opcję judeochrześcijańską, bądź jak kto woli, opcję chrześcijan--syjonistów, obie (w zasadzie jest to jedna opcja) bardzo silnie reprezentowane (obok Żydów) w obozie politycznym neokonserwatywnym. Dodatkowo, jest rusofobem. Wg mnie, nie ma o czym deliberować - kandydat zdecydowanie obcy opcji narodowej.

Andrzej Lepper - poza zarzutami obyczajowymi, których przecież nie można zupełnie przekreślać (jak i, odwrotnie, demonizować), pozostają jeszcze zarzuty merytoryczne, takie jak udział w rządzie PiS i grzeczne realizowanie polityki zagranicznej prometejczyków oraz, i to jest dla mnie największa zagadka, powiązania Samoobrony z niejakim Witoldem "Szirinem" Michałowskim, wolnomyślicielem, zwolennikiem rozczłonkowania Rosji i sojuszu Polski z Ukrainą, Gruzją i Żydami, a także obrońcą racji UPA. Jest to z pewnością postać nietuzinkowa i człowiek bardzo inteligentny, który wie doskonale, gdzie, jak i jakiego rodzaju informacje należy sprzedać w konkretnych okolicznościach. Dzięki temu był np. cytowany w POZYTYWNYM kontekście przez Głos Rosji!!! Jeżeli jednak połączymy fakty i wypowiedzi z różnych źródeł, okaże się, że prawdziwe oblicze p. Szirina, to znane nam świetnie oblicze prometejczyka i rusofoba. Tym bardziej dziwi jego obecność na portalu geopolityka.org, głoszącym generalnie poglądy bardzo zbieżne z naszymi, a w którym zaangażowany jest były poseł Samoobrony i jej być może najwybitniejszy ideolog, Mateusz Piskorski. Dziwi i niepokoi...

Kornel Morawiecki - niestety, irracjonalny stosunek do PRL. Rusofobia. W 1997 r. podpisał się na liście Kultury paryskiej potępiających Operację Wisła. A więc - krąg giedroyciowski.

Dla mnie pozostaje więc Waldemar Pawlak. Chociaż ostatnio zaczynam coraz bardziej obawiać się zwycięstwa J.K. Nie dość, że obóz jego zwolenników zachowuje się jak zahipnotyzowany tłum bezwolny, bezrefleksyjny, bezmyślny. Nie dość, że jest rusofobem i zwolennikiem zwasalizowania Polski wobec USA, to jeszcze ostatnio wystąpił z pomysłem wspólnej polityki polsko-niemieckiej, o słabo kamuflowanym ostrzu antyrosyjskim! Biedni ludzie wierzący w jego arcypolskie stanowisko (patrz P. Semka - Opowieść arcypolska - o śp. Lechu Kaczyńskim), w romantyczne brednie o wypełnianiu testamentów, nie są nawet w stanie przyjąć do wiadomości, że to tylko tania blaga, i że głosując na niego pogrążą Polskę na powrót w skrajnie złej polityce.
ricardopl77
Użytkownik

Dodane dnia 14-06-2010 21:29
Bardzo dobra analiza Lepper poza ty, jak wynika z wypowiedzi dla www.latarnikwyborczy.pl jeśli chodzi o "dalsze zacieśnianie i pogłębianie nierozerwalnych więzów integracji europejskiej" stwierdził że: "W gospodarce r11; wspólne prawo. Polityka zagraniczna r11; uzgodnienie stanowisk. Polityka obronna r11; wspólna armia' no to ja dziękuję. W.Pawlak byłby OK gdyby nie udział w koalicji z PO co wynika z "obrotowego" charakteru PSL (koalicje z SLD, z PiSem tez byłaby koalicja tylko że Ludowcy chcieli za dużo). Poza tym nie głosuję na kogoś kto 1.04.2008 poparł Traktat Lizboński. A szkoda.smiley
Zostaje chyba zatem po raz kolejny JKM który też nie jest idealny ale generalnie najwięcej wspólnego mam z jego poglądami. Niech więc każdy zostanie przy swoim zdaniu.smiley
Marzena Zawodzinska
Administrator

Data rejestracji: 17.05.07
Dodane dnia 14-06-2010 23:43
I właśnie tak będzie - każdy zostanie przy swoim zdaniu. Ja JKM na pewno nie poprę. A Latarnik Wyborczy jeszcze mnie w tym utwierdził - 8 odpowiedzi zgodnych, 10 sprzecznych. W czołówce natomiast mam Leppera i Pawlaka z tymi samymi wynikami: 12 zgodnych, 6 sprzecznych. Nie ukrywam, że do tej pory myślałam o Lepperze, po wczorajszej debacie jednak zaczynam się zastanawiać nad Pawlakiem. Choć i w jego przypadku mam wątpliwości... Ale na pewno mniejsze niż przy Komorowskim i Kaczyńskim - 0 zgodnych, 0 sprzecznych (nie udzielili jednoznacznych odpowiedzi...)

"Prawda nie ma udziału w klęskach jej obrońców"
Nicolas Gomez Davila
GG 704004
www.chesterton.fidelitas.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Adam Smiech
Administrator

Data rejestracji: 15.05.07
Dodane dnia 14-06-2010 23:46
Wracając jeszcze na chwilę do głównego tematu tego postu, czyli zachowania Myśli Polskiej. Zresztą, nie o Myśl tu chodzi (kol. Engelgard nie poparł), ale raczej o Ruch Ludowo-Narodowy i posłów związanych z B. Kowalskim i PiS. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, że BK poparł Kaczyńskiego. I droga polityczna BK jest tu podpowiedzią i jego sytuacja w PiS. Niewątpliwie jest on ze swoja grupą beneficjentem układu z PiS. Za układ ten musi w takich okolicznościach jak obecne, niestety, płacić. Ceną jest poparcie Kaczyńskiego. Jak się do tego odnoszę? Powiem tak - jestem w stanie zrozumieć uwarunkowania BK. W imię utrzymywania lepszej lub gorszej, ale jednak narodowej grupki (i samej MP) na powierzchni, musi godzić się na taki kompromis. Kompromis, który chwały mu nie przynosi, a jeszcze sprowadza merytorycznie słuszne gromy narodowców, którzy takimi kompromisami gardzą. Osobiście gotów byłbym zaakceptować takie zachowanie w imię powyższych, ważniejszych celów. Są jednak pewne "ale". Otóż, można wypełnić podobny przykry obowiązek bez fanfar. Po prostu - chcę dalej istnieć w sejmie i samorządzie dzięki PiS-owi, więc rzucam im uchwałę - zimną i lakoniczną - o poparciu ich kandydata. Koniec, kropka. Niestety, tu jest gorzej. Pojawiły się lokalne komitety poparcia, pojawił się ów komitet chrześcijańsko-narodowy. Do tego język oświadczeń komitetów i uchwały o poparciu... Pełen banałów, nieprawd, wazeliny. I jeszcze świadomość tego, że taka np. p. Anna Sobecka (i wiele osób jej podobnych) nie popiera Kaczyńskiego z politycznego wyrachowania, lecz z, rzekłbym, "świętego" przekonania. A papier wszystko przyjmuje i trafia do archiwów... Nie da się tego wykreślić, nie da się tego zapomnieć. Odczucia pozostają ambiwalentne.
Administrator
Super Administrator

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski
Data rejestracji: 22.04.07
Dodane dnia 15-06-2010 12:05
Jako osoba zainteresowana przede wszystkim gospodarką oraz technologiami informatycznymi i postępem w tej dziedzinie podpowiem tylko, że Waldemar Pawlak jest wielkim entuzjastą Linuxa, którego jako jeden z nielicznych parlamentarzystów w ogóle użytkuje, ma bardzo racjonalne pomysły na wykorzystanie nowoczesnej technologii w edukacji (m.in. tablety). Jeżeli chodzi o gospodarkę, to jestem libertarianinem i uważam, że JKM ma najbardziej zbliżone do moich poglądy na gospodarkę, ale na chwile obecną nie są do przyjęcia przez większość społeczeństwa. Pawlak ostatnio wykazał się również dosyć ciekawymi pomysłami związanymi z ZUSem i składkami na tą hydrę nienasyconą, optując za obniżeniem składki do równego poziomu dla wszystkich, niską "państwową" emeryturą, i odkładaniem obywateli we własnym zakresie oszczędności na własną emeryturę. Inną kwestią jest moralność tego Pana. Ale cóż nie ma ideałów...

Pozdrawiam

====================
Balian of Ibelin: What could a king ask of a man like me?
Godfrey of Ibelin: A better world than has ever been seen. A kingdom of conscience. A kingdom of heaven...
ricardopl77
Użytkownik

Dodane dnia 15-06-2010 23:51
W. Pawlak ma niewątpliwe zalety i mocne argumenty by Narodowiec - nie mając własnego kandydata - mógł na niego głosować. Jednak mnie osobiście przeszkadza niestety głównie ten 1 IV 2008 i głosowanie nad Traktatem Lizbońskim, "obrotowość" PSL (koalicje z SLD, PO, o mały włos z PiS) stąd jednak wole JKM u którego zresztą też nie wszystko mi się podoba... Chyba że W.P. wejdzie do II tury... smiley
Dlatego mam nadzieję że środowisko Jednodniówki wykorzysta 5 następnych lat na to by współuczestniczyć w odbudowie Polskiego Obozu Narodowego i by w 2015 r. nie było już takich dylematów...
Myśleć o tym trzeba już teraz smiley
gjw
Użytkownik

Dodane dnia 16-06-2010 13:29
Tak jest! Za kluczową sprawę uważam zaś ponowne sformułowanie naszej ideologii, która nie zrywając z tym , co jeszcze u Dmowskiego aktualne, wprost przeciwnie, zarazem będzie nowoczesną propozycją trafiającą do przeciętnego, zwłaszcza młodego człowieka. Następnym etapem bądzie zapewne tworzenie, może nie od razu partii, ale sprawnego organizacyjnie środowiska typu Krytyka Polityczna, będącego zarazem czymś w rodzaju silnej grupy nieformalnej, cywilizacyjnie jednoznacznie łacińskiej.
Skocz do Forum:
Reklama
W naszym serwisie

TYLKO U NAS NAJNOWSZE I ARCHIWALNE ARTYKUŁY PROF. WIKTORA POLISZCZUKA...

Tłumaczenia JN

Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Copyright © 2007, 2008, 2009